Tuesday, January 13, 2009

>AnaK PadeRi MasUk IslaM

"ﻤﺤﺭﻮ ﻡﻜﻴﻠﻋ ﻢﻼﺴﻠﺍAssalam Mu'alaikum Wbrth!!!...Sahabat semua terutama sahabat saya di dalam RINGO......Bacalah dan Renungkanlah....Kisah Farhan (Kisah Perjalanannya Masuk Islam)Nama saya Farhan Bin Abdullah. Nama asal saya sewaktu beragamaKristianialah Johanis. Saya dilahirkan di bumi Sabah dalam keluargaKristian.

Bapasaya seorang KETUA PADERI yang menjaga 15 buah gereja di satukawasan diSabah.Saya dilatih oleh bapa saya untuk menjadi seorang paderi. Sejak mulaPBSbawah Datuk Joseph Pairin Kitinggan usaha kami mendapat sokonganpenuhnegeri! Kumpulan saya masuk ke kampong dalam berbagai program.Selalunyaprogram khidmat masyarakat.

Pihak gereja selalunya membekalkan wangtunaisekitar RM50,000!!!Berbagai aturcara dibuat untuk membantu orang kampong. Kami ziarahrumah kerumah. Tanya masalah mereka dan bantu mereka. Berbagai masalahdiluahkan.Ada kami bantu dengan duit secara spontan. Ada kami hantar keperluanharian,pakaian dan buku sekolah dan sebagainya.Dengan cara ini kami mendekati mereka. Hasilnya dengan beberapa kalikunjungan susulan, kami berjaya mengkristiankan mereka...

Palingberbaloi kami mengkristian remaja Islam, tambah berbaloi darikalanganintelek. Hasilnya kami dapat RM3,000 setiap seorang Islam yangdimurtadkan!Bayangkan pendapatan saya ketika masih dialam Persekolahan. SewaktuTingkatan 3 saya dan beberapa rakan mengambil m/pelajaran Agama Islamyangboleh dipilih dengan lukisan(betapa hinanya m/pelajaran ini setandingdenganlukisan). Saya mendapat A-3. Sewaktu tingkatan 4 saya belajar disekolahasrama penuh. Saya terus ambil pelajaran Agama Islam.

Tujuan saya untuk tahu mengenai Islam dan memudahkan sayamenyebarkan agama kristian. Saya mempunyai beberapa soalan yang sayakiratidak mampu dihuraikan oleh orang Islam.Pada suatu hari sewaktu tingkatan Enam bawah, saya bersemuka denganUstazyang mengajar saya(saya panggil cikgu)."cikgu saya ada beberapa soalan, tapi saya rasa tak sesuai dikelasini,boleh ke saya ke rumah cikgu..." Ustaz itu bersedia.

Lalu sayabersamabeberapa rakan ke rumah ustaz itu.Saya katakan "cikgu saya mahu berdialog secara ilmiah, bukan atasnama Islam,agama cikgu dan bukan atas nama Kristian,agama saya". sayakemukakan beberapa persoalan, antaranya;-- Mengapa orang Islam sembah Kaabah-Sebenarnya semua agama sama sahaja. Nasrani, Yahudi, Kristian danIslamadalah agama langit.-Mengapa diakhir zaman, Nabi Isa akan turun bersama Iman Mahadimembebaskankezaliman dan kekacauan dan bukannya Nabi Muhammad.-

Mengapa dalam sejarah dan hingga kini orang Islam suka peperangan.-Injil sekarang dikatakan diseleweng. Kalau begitu mana yangasalnya.Yang menghairankan ustaz ini dapat menjawab pertanyaan saya dan kawan-kawan dengan begitu ilmiah....

Saya dan kawan -kawan mati akal.Kemudian saya dibebani dengan 3 persoalan yang tidak mampu sayamenjawabsecara tepat.- Apakah boleh manusia(paderi) mengampunkan dosa manusia lain. -

Persoalan ketuhanan 3 dalam 1 dan 1 dalam 3 - konsep ketuhanan Jesus.Saya mengatur pertemuan ustaz saya dengan beberapa orang paderi,kawan-kawanbapa saya. tetapi mereka enggan. Lalu saya bawa ustaz itu ke rumahsaya danbertemu bapa saya seorang ketua paderi. Ternyata bapa saya juga tidakmampumenjawab persoalan yang dibawa oleh ustaz itu.

Sebaik ustaz itu pulang, bapa saya memarahi saya kerana bawa 'orangmalaya' datang ke rumah.Sejak itu beberapa kali saya tidur rumah ustaz itu. Disampingmengulangkajisaya gemar berdialog dengan ustaz itu. saya memerhatikan kehidupanustaz tu,saya mengagumi cara hidupnya.Suatu malam saya bermimpi didatangi 3 orang berjubah. Seorangberjubah hitam membawa salib.

Seorang berjubah putih membawa benderabertulisan jawi. Dan seorang berjubah hijau yang meminta sayamembuatpilihan.Yang berjubah hitam dan berjubah putih saling menarik saya mengikutimereka. Saya meronta-ronta. Disamping itu saya dapati yang berjubahhitamsemakin tengelam dan yang berjubah putih semakin tinggi. Sedang sayameronta-ronta, saya terjaga.

Saya mendengar suara azan dan ustaz tadi berada ditepi saya danberkata,"mengapa Johanis....awak mengigau...."Saya pegang tangan ustaz itu, saya katakan,"Cikgu Islamkansaya.........".Ustaz itu minta saya bersabar untuk dia uruskan denganpihaktertentu.

Tidak lama selepas itu saya pun di Islamkan oleh Ustaz itu.Selesai pengIslaman saya, saya pulang ke rumah. Sampai di rumah,saya lihat pakaian saya bertabur diluar rumah.. Rupanya bapa sayatelahtahu!Sebaik melihat saya, bapa bergegas masuk dan keluar semula denganmengacusenapang ke arah saya.

Tiba-tiba emak menerkam dan peluru senapangmeletupkeatas.Saya segera meninggalkan rumah sehelai sepinggang. Tinggalkankeluarga saya. Tinggalkan sekolah. Saya bersembunyi sekejap rumahustazsebelum saya dibawa oleh ustaz pulang ke semenanjung sebaik habiskontrakmengajar di Sabah.

Saya diserahkan kepada PERKIM di Kuala Lumpur. Secara kebetulanrakan sayaNazri,vokalis kumpulan Raihan juga memeluk Islam, tetapimengikuti kumpulan Ar-Arqam. 2 lagu dalam album pertama kumpulanRaihanadalah saduran lagu koir yang kami nyanyikan dalam gereja sewaktu diSabahdulu..6 tahun saya di PERKIM.

Saya masuk pula Maahad Tahfiz.Alhamdulillah! Sayadapat sijil Al-Hafiz selepas 3 tahun. Kemudian saya bekerja denganJabatanAgama Islam. Saya banyak masuk kawasan di Negeri Sembilan, MelakadanPahang.Tak sampai setahun saya letak jawatan. Saya sedih kerana ramaipendakwah ininak berdakwah pun merungut duit over time.

Saya rasa tiadakeiklasan.Biarlah saya jadi pendakwah bebas.Saya ingin membilas dosa lalu. Saya telah ramai memurtadkanorang...kinisaya mahu berjuang untuk mengIslamkan seramai mungkin dengan KualitibukanKuantiti saja!Berbalik kisah keluarga saya. Selepas meninggalkan rumah dan belajardi PERKIM saya selalu telefon ayah, emak dan adik beradik saya. Sayakatakanjangan bencikan saya.

Saya sayang ayah. saya sayang emak. sayasayang adikberadik saya. Ayah dan emak tetap ayah emak saya dunia dan akhirat.Walaupun ayah menyambut dingin suara saya, saya hantarkan buku-bukuyangsesuai menerangkan tentang Islam.

7 tahun saya telefon. 7 tahunsayahantar surat dan buku-buku. saya menangis kerana rindukan ayah, emakdanadik beradik. Akhirnya, sewaktu saya di Maahad Tahfiz, bagaikanhalilintarsaya mendapat berita........

Ayah saya menganut Agama Islam!Allah saja yang tahu perasaan saya ketika itu. Saya menangis danmenangis.Saya ambil wuduk dan sujud syukur. Air mata saya menjadi terlalumurah....saya terus menangis......saya pejamkan mata...saya bayangkanayahdihadapan....saya peluk erat tubuh ayah dan kami menangisbersama........

YaAllah betapa agungnya kekuasaanMu....Peristiwa yang saya alami sewaktu memeluk Islam turut dirasai olehayahsaya.. Dia dihalau dari rumah yang diberi oleh pihak gereja.Kini saya pendakwah bebas. Saya sedih melihat umat Islam hari iniberpecah.Kita berpecah kerana kita meninggalkan Quran dan Sunnah Rasul.

Kitaambilsebahagian dan kita tinggalkan sebahagian.Kita ambil contoh pelaksanaan hukum Hudud dan Qisas. Mengapa kitacarijalan nak menentang pelaksanaanya? Sepatutnya kita cari jalan supayadapatdilaksanakan. Inilah sikap umat Islam.Saya pernah berdialog dengan beberapa orang pensyarah universititentang isuHudud & Qisas. Dia boleh sergah saya, "You apa tahu... Islampun barusetahun jagung......"

Saya sedih dengan sergahan pensyarah itu. Kalau ini sikappendakwah.......Saya tak akan masuk Islam. Tapi saya pilih Islamkerana sayatahu Apa itu Islam!!! Kerana itu saya ajak menghayati Islam.Saya kumpulkan semula kawan-kawan masa Kristian dulu. Saya berdialogtentang Islam. Saya kumpulkan derma untuk tujuan dakwah ini, untukbergerakperlukan wang.


Saya diancam oleh puak Kristian. saya juga diancamoleh umatIslam!!!Apa tauliah awak , mana kebenaran Jabatan Agama, mana permit polis,sapabenarkan pungut derma dll. Saya tak gentar berdialog dengan puakKristian,kerana saya ada pengalaman tapi sukarnya bila Umat Islam sendirimenyulitkansaya.Marilah kita awasi dakyah Kristian.

Satu usaha yang agak ketaraialah DiIPT. Pendakyah ini mendekati kaum muslimah, pura-pura belajarIslam........jatuh cinta...lalu dimurtadkan...purapura....dimurtadkan.Saya sudah pergi banyak IPT. Saya paling bimbang di Universiti PutraMalaysia(UPM)!!!

Itulah satu-satunya Universiti yang ada gereja.Gereja iniantara yang aktif untuk memurtadkan orang Islam!!!Saya nak nasihatkan kalau ada saudara kita terminum 'Holly Water'.Sebenarnya air ini dibuat di Vatican City. Dijampi oleh paderitermasukPope John Paul yang jemput Perdana Menteri kita dulu. KALAUTERMINUM, cariair kolah dari 3 masjid.

Baca Al-Fatihah 1x, Yasin 1x, 3 Qul 1x, danSelawat. Ambil sebahagian buat minum dan sebahagian buat mandi.InsyaAllah mereka akan sedar dan dapat diselamatkan.. insyaAllah!!!TOLONG FORWARDKAN!!!Demi ISLAM......Demi AGAMA yang tercinta...InsyaAllah...

No comments: