LASAGNE TELUR
BAHAN-BAHAN:
4 biji telur
250ml susu segar
250ml mayones
4 keping keju
20gm salad
1 sudu makan mentega
1 biji tomato | dihiris
Garam secukup rasa
Minyak jagung secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Pukul telur bersama susu segar, mentega dan garam. Panaskan kuali, goreng telur dan bentuk nipis-nipis sehingga habis bancuhan.
2. Letakkan lapisan demi lapisan di antara, telur, mayones, salad dan timun.
3. Ulangi lapisan yang sama kemudian potong mengikut cita rasa anda sebelum dihidangkan.
BEGEDIL IKAN TENGGIRI
BAHAN:
600gm kentang putar (lebihan yang dimasak)
200gm isi ikan tenggiri
50gm daun bawang
50gm daun sup
4 biji telur
50gm bawang goreng
10gm serbuk perasa
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan goreng isi ikan tenggiri hingga garing.
2. Campurkan daun bawang bersama daun sup, bawang goreng dan isi ikan di dalam satu mangkuk. Gaulkan rata.
3. Masukkan kentang putar dan gaulkan hingga sebati.
4. Bulat-bulatkan adunan dan bujurkan sedikit bentuknya.
5. Celup di dalam telur dan goreng hingga garing.
6. Sedia dinikmati.
No comments:
Post a Comment